Mandula

mandulaRendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
Rend: Rózsavirágúak (Rosales)
Család: Rózsafélék (Rosaceae)
Alcsalád: Szilvafélék (Prunoideae)
Nemzetség: Prunus
Alnemzetség: Amygdalus
Faj: P. dulcis
Tudományos név: Prunus dulcis (Mill.) D. A. Webb

A mandula egy csonthéjas termés, illetve az azt termő mandulafa (Prunus dulcis, Prunus communis, Prunus amygdalus vagy Amygdalus communis) rövidebb neve. Őshazája Nyugat-, Közép- és Kelet-Ázsia. Legközelebbi rokona az őszibarack, távolabbi rokonai a szilva és a kajszi. A mandulafa termése a világ összes olajos magvai közül az egyik legrégebbi és legismertebb.

Leírása
A mandula a kedvező életkörülmények között eléggé nagy fává fejlődik, erős, gyakran vastag törzset nevel, koronája hajlamos az elsűrűsödésre. A faj páratlan szívósságánál fogva megtelepszik a napégette, száraz, sziklás lejtőkön is, de itt inkább bokoralakot ölt. A mediterrán országokban leggyakoribbak a magról kelt fák, amelyek 3–8 m magasságot érnek el, szabálytalan koronát fejlesztenek, kérgük ripacsos, gyakran furcsán csavarodott. Fája jó talajon és megfelelő ápolás mellett 6-8 méter magas, a korona átmérője 4-8 méter közötti.
A felnyíló csonthéjas termés külső és középső terméshéja éréskor felreped és kihull a csontár. A mag édes és keserű lehet. A termelt édesmagvú fajták papír-, félpapír- és kemény magvúak lehetnek.

Rendszertan
A rózsafélék Rosaceae család Prunoidae alcsaládjába tartozó Amygdalus alnemzetségbe mintegy 40-50 faj tartozik, de ezek közül a világon csak két faj fajtáit termesztik. Az egyik a mandula, a másik az őszibarack (Prunus persica).

Termesztése
Mandula
Tápanyagtartalom 100 g-ban
Energia 580 kcal 2420 kJ
Szénhidrátok 20 g
– Cukrok 5 g
– Rost 12 g
Zsír 51 g
– telített 4 g
– egyszeresen telítetlen 32 g
– többszörösen telítetlen 12 g
Fehérje 22 g
Tiamin (B1-vitamin) 0,24 mg 18%
Riboflavin (B2-vitamin) 0,8 mg 53%
Niacin (B3-vitamin) 4 mg 27%
Pantoténsav (B5-vitamin) 0,3 mg 6%
B6-vitamin 0,13 mg 10%
Folsav (B9-vitamin) 29 µg 7%
C-vitamin 0,0 mg 0%
Kalcium 248 mg 25%
Vas 4 mg 32%
Magnézium 275 mg 74%
Foszfor 474 mg 68%
Kálium 728 mg 15%
Cink 3 mg 30%

A százalékos értékek az amerikai felnőtt
javasolt napi mennyiségre (RDA) vonatkoznak.
Forrás: USDA tápanyag adatbázis

A Kárpát-medencében
A magyar „mandula” szó latin-olasz eredetű (mandorla). Janus Pannonius (1434-1472) latin nyelven irt egy allegorikus költeményt, Egy Pannóniában nőtt mandulafáról címmel. Ebből is látszik, hogy a Dunántúlon nemcsak ismerték, de termelték is a mandulát. Magyarországon a mandulatermesztés a 19. század végén kezdődött, amikor a filoxéravész miatt kipusztult szőlők helyére a barack mellett mandulát is telepítettek. A második nagy telepítési hullámban (1930-as és 40-es években) már magyar fajták telepítését ajánlották. Európában elsősorban a vastagabb héjú fajtákat termesztik, az USA déli részén elterjedtebbek a vékonyabb héjú, könnyen törhető csemegefajtái.
Legjobb termőhelyei a kissé emelkedettebb, védett, déli domboldalak. Gazdaságos termesztése csak a szubmediterrán hatásoknak kitett mikrokörzetekben (Baranyában, a Balaton-felvidéken, Vértesalján, Buda környékén, a Mátraalja és Hegyalja egyes részein) remélhető.
A Kárpát-medencei mandulafajták önmeddőek, vagyis egy más fajtájú fa virágporára van szükség a virágok megtermékenyüléséhez.

Hasznosítása
A mandulamag fehér belseje fogyasztható, miután feltörtük a csonthéjat és megtisztítottuk a vékonyabb héjától. Főleg cukrászkészítményekhez, illetve édes ételekhez használatos, főként aprítva. A marcipán alapanyagát képezi. Ünnepi ételeket tehetünk vele különlegessé, például mandulás pulyka, mandulás hal. A mandula fehérjét, egyszeresen telítetlen ( olajsav ) és többszörösen telítetlen zsírsavakat, olajat, szénhidrátokat és ásványi sókat ( K, Ca, Mg, Fe, P ) tartalmaz.

Mandulaolaj a kozmetikában
Minden bőrtípusra jó az olaja, E-vitamint is tartalmaz. Rendszeres használatával a bőr puha és bársonyos lesz.

A Mandula hatóanyagai:
Drogja a mandulaolaj az Amygdalae oleum hidegen sajtolt, zsíros olaja a szárított, érett magokban található.

Hogyan gyűjtsük a Mandula gyógynövényt?
A zsíros olajban túlnyomórészt olajsav és linolsav gliceridjei találhatóak. A keserű mandulában amigdalid ciánglikozid található, melyből rágás során erősen mérgező hidrogén-cianid szabadul fel. A hidegen sajtolt olaj nem tartalmaz amigdalint.

A Mandula felhasználása:
A mandulaolaj a legértékesebb olajok közé sorolható. Használják kenőcsök, emulziók előállításakor, olajos befecskendezőszerek vivőanyagául és étolajként is. A sajtoláskor keletkező olajpogácsát a mandulás arclemosó és arcmaszk készítéséhez használják fel. A keserű mandula nagyobb mennyiségű fogyasztása mérgezést okoz. Az édességek ízesítésére használt keserűmandula aromát ma már szintetikusan állítják elő. Régen köhögéscsillapítónak is használták, azonban ma már a mandula ezen tulajdonsága feledésbe merült.
A Mandula az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:
Piros, sugaras szimmetriájú virágok, 5 sziromlevél.