Kukoricacsíra

kukoricacsiraAz alapanyag eredete
Származása bizonytalan, mivel sem vad alakja, sem közeli fajrokona nem él. Feltételezések szerint őshazája valahol Peru és Mexiko között lehet. A legősibb kukoricacső-maradványt egy mexikói barlang közel 4000 éves kultúrrétegében találták. Már Amerika felfedezése előtt Kanadától Argentínáig elterjedt volt. Kolumbusz hozta magával Európába, ahol néhány évtized múlva már termesztették. A 16. századra Ázsiában és Afrikában is elterjedt. Kelet-Afrika lakosságának ma is legfontosabb tápláléka.

Az alapanyagról
Az étkezési zsíradékok előállításának toplistáján a 10.helyet elfoglaló olaj alapanyaga a kukorica csírája. A kukoricaszem olajtartalma kb. 3,5-7%, de egyes fajták még több olajat is tartalmazhatnak. A szem olajtartalmának kb. háromnegyed része a csírában található. A kukoricacsíra olajtartalma 30-35%. Az olajeltávolítás céljából a csírátlanítás eléggé hatékony művelet. Így a kukoricaszem olajtartalmának kb. 70-80%-a eltávolítható. A hatákony csírátlanításra többféle eljárást dolgoztak ki.

Érdekesség
Az ókori indiánok életében, vallásában és művészetében a kukorica központi helyet foglalt el. Napjainkig is a mexikóiak legfontosabb élelme. Mindennapi “kenyerük”, a tortilla kukoricalisztből sóval, vízzel készített lepény. Ahány indián törzs, jóformán annyi kukoricaisten-ábrázolás volt. A maja indiánok yum kaaxnak nevezték, és piramistemplomot építettek tiszteletére. A kukoricával kapcsolatos szertartások kőbe vésve, színes falfestményeken megörökítve maradtak ránk.

A kukoricacsíra olaj jellemzői
A kukoricacsíra olajat leginkább finomított változatban árulják, csak nagyon kevés helyen (jól felszerelt bioboltokban) kínálják hidegen sajtolt változatát. A hidegen sajtolt olaj színe aranysárgás, már-már pirosas, íze pedig íntenzív. Társa, a finomított kukoricacsíra olaj íze semleges, színe sárga.
A csíra mintegy 35%-ban tartalmaz olajat, amelynek 30%-a egyszeresen, 56%-a pedig többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. A linolsavban és olajsavban gazdag olaj a vérzsírértékre és a koleszterinszintre fejti ki pozitív hatásait.

A kukoricacsíraolaj a konyhában
A kukoricacsíra olaj tökéletesen alkalmas főzéshez, sütéshez, pároláshoz, ugyanakkor a hidegkonyhai ételek elkészítéséhez is kiváló. Magas olajsavtartalmának és semleges ízének köszönhetően különösen ajánlott hosszú főzésekhez, párolásokhoz. Salátaszószók készítésekor a kukoricacsíra olajhoz keverjünk más dióízű olajokat, valamint gyümöcsös ecetet; perfekt ízkombinűció!
Az olaj mindkét változatát tároljuk szobahőmérsékleten, sötét helyen.

A csíra mintegy 35%-ban tartalmaz olajat, amelynek 30%-a egyszeresen, 56%-a pedig többszörösen telítetlen zsírsav. A kukoricacsíra-olaj foszfátban (lecitin), E-vitaminban és más táplálkozásfiziológiailag fontos hatású anyagban is nagyon gazdag.