Közönséges jázmin

kozonseges_jazminRendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Rend: Ajakosvirágúak (Lamiales)
Család: Olajfafélék (Oleaceae)
Nemzetség: Jasminum
Faj: J. officinale L.

A közönséges jázmin (Jasminum officinale) az olajfafélék családjába tartozó faj.
Nagyjából 5 méter magasságig növő cserje, megfelelő támaszték megléte esetén 10 méterig felkúszhat. Levelei szembenállók, 5-9 levélkéből állnak. A levélkék 1-6 centiméter hosszúak, lándzsahegy alakúak. Illatáról nevezetes fehér virágai körülbelül 2,5 centiméter szélesek, 0,4–2,5 centiméter hosszú nyélen ülnek. Csészéje 1-3 milliméteres, csupasz vagy enyhén szőrözött. Pártája ötszirmú, melyek 6-12 milliméter hosszúak. Júniustól szeptemberig virágzik. Kerekded sötétvörös bogyókat terem, melyek később bíborszínűvé válnak.
A Jasminum nemzetség több mint 200 fajt számlál, minden földrészen megtalálhatók képviselői. Dél-Európában illóolajáért termesztik az illatos, fehér virágú, örökzöld fehér jázmint (Jasminum officinale L.), mely Irántól Kínáig előfordul a meleg égövben. A fehér jázmin gyakran kivadul a termesztésből épp úgy, mint a Kanári-szigetekről származó, sárga virágú illatos jázmin (J. odoratissimum L.) A Kelet-Indiában honos, fehér virágú arab jázmin (Jasminum sambac L.) szintén fontos illóolaj-szolgáltató növény, Kínában pedig teát illatosítanak vele. Hazánkban védett fekvésű kertekben találkozhatunk a Kínából származó, lombhullató téli jázminnal (J. nudiflorum Lindl.), mely lombfakadás előtt hozza kis, sárga virágait.
A meleg égövi jázmin fajok már a 17. században ismertek voltak hazánkban. Lippay (1664) a téli fagyvédelemre szoruló növények között felsorolja a fehér jázmint, az illatos jázmint, és a ma is dísznövényként ültetett spanyol jázmint (Jasminum fruticans L.) és részletes tartási, szaporítási tanácsokkal is ellátja az olvasót. A spanyol jázmin tekintetében még virágkötészeti útmutatást is ad, mely így szól: Ha valaki ennek a virágnak illatjával akarja fejét vigasztalni és kezében hordozni, messen le egy szál olasz kaprot, avagy köménymagot és annak apró szárait fölül metélje, hogy egy ízig, mint az sörték kiálljanak; szedje le az jesamin virágot és vonja renddel az száracskába, hogy ki ne láttassanak, s olyannak látszik, mint a fejér hólabda virág. Igy kezében hordozhatja és szagolhatja.
A 19. század közepe táján a franciaországi Grasse lett a parfümgyártás európai központja, kedvező klímájának köszönhetően tömegesen termesztették az illóolajos növényeket, közöttük a jázmint, melyből az első világháború előtt 1,2 millió kg-ot állítottak elő. A jázmin illóolaját leginkább az ún. enfleurage (pomádés) eljárással nyerik ki, mely kíméletesebb mint a vízgőzdesztilláció. 1000 kg, azaz mintegy 3,5 millió virág szükséges 1 kg jázminolaj előállításához. Az enfleurage eljárással nyert jázminolaj, a jázminabszolútum sűrű, barnás színű, jázminvirág illatú.

Természet-gyógyászati szerepe
Ázsiában és Európában a jázmin gyógynövényként is ismert. Kínában fertőző májgyulladás, májzsugor, vérhas, idegrendszeri zavarok, idegesség, depresszió, köhögés ellen használták. A japánok szaporítószervek gyengeségeire, nők urológiai problémáira alkalmazták. Európában fájdalomcsillapító, méhizom összehúzó hatása miatt használják, segíti a méhlepény kilökődését, serkenti a tejtermelést. Szülés utáni depresszió és a változó kor panaszai ellen is jó hatású. Férfiaknál enyhíti a dülmirigy-megnagyobbodás tüneteit, nemi vágyfokozó, impotencia elleni szer. Adható izomgörcs és rándulás esetén, bőrbetegségek, stressz okozta bőrgyulladás kezelésére. A fehér jázmin illóolaját előszeretettel használják az aromaterápiában feszültségoldó, nyugtató hatása miatt.

Kozmetikai használata
A fehér jázmin levele, virága, illóolaja a kozmetikai iparban bőrkondicionáló, hidratáló, elfedő anyag és csillapító szer. Kozmetikai készítményekben kiválóan alkalmazható száraz, hámló, érzékeny bőr ápolására. Kiegyensúlyozza a bőr zsíranyagcseréjét, bakteriosztatikus hatású.

Drog, hatóanyag
Aetheroleum jasmini (Jázminolaj):
– benzilacetát, linalilacetát, linalool, indol, jázmon, metil-jazmonát