Búzacsíra

buzacsiraA búzacsíra gyógyító ereje magas vitamin és ásványi anyag tartalmának köszönhető. A daganatos és szív-érrendszeri betegségek megelőzésében, az emésztési folyamatok könnyítésében, a csontvédelemben játszik kitüntetett szerepet.

A búzaszem un. embrió része, csíraállománya gazdagon bővelkedik ásványi anyagokban, amelyek szerepet játszanak a búzaszem egészséges fejlődésében, növekedésében, érésében. Melyek ezek a nélkülözhetetlen ásványi anyagok, vitaminok? Elsőként a magas E-vitamin, kálium, foszfortartalom emelendő ki, de a vas, cink, B1-, B2-, B6-vitamin, folsav, biotin, króm, magnézium, kalcium mennyisége sem lebecsülendő. Mindezek a felsorolt nyomelemek, ásványi anyagok nagyon jelentős élettani és biokémiai funkciót töltenek be az emberi szervezetben.

A szív és érrendszert védelmező vitamin
Testünk nap mint nap előállít olyan káros oxigén molekulát un. szabad gyököt, amelynek egy elektronja elvész. Ennek eredményeként ezek a molekulák képesek a testen végigcikázni és felvenni egy extra elektront, bárhol, ahol a szervezetben rábukkannak. Az elektronvadászat során a véráramban vándorló koleszterin molekulát károsítva az érfal rugalmasságát megváltoztatják. A merev artériafal kialakulása az első lépés a szív-érrendszeri betegségek kialakulásában. Egy 31000 személyen végzett amerikai vizsgálat bebizonyította, hogy a megnövelt búzacsíra fogyasztás csökkenti a szabadgyök-képződést, ezáltal a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
Egy másik amerikai vizsgálat arról számol be, hogy azok a magas vérkoleszterin szinttel rendelkező személyek, akiknek napi 20g búzacsírát adagoltak, három hónap elteltével 7%-ban csökkent a koleszterin szintjük. A kedvező változás a búzacsíra kiemelkedően magas E- vitamin tartalmának köszönhető.
Búzacsíra, octacosanol, octacosanol koncentrátum, octa cosyl alkohol, polycosanol, isopolicosanol, Ateromixol

Hol találjuk meg a búzacsíra olajat
A búzacsíra a búzamag embrió állapotú alakja. Kis mennyiségben jelen van benne egy zsírsav a búzacsíra olaj természetes állapotában. Az octacosanol egyike a búzacsíra olajban található számos hosszú láncú zsíralkoholnak.
A búzacsíra egyike a leggazdagabb octacosanol forrásoknak, egy kevés található belőle a cukornádban és néhány gabonafélében, dióban, és növényi olajokban.
A policosanol, ami egy, az utóbbi években felfedezett természetes anyag, egyfajta keveréke a koncentrált zsíralkoholoknak, beleértve az octacosanolt is, csakúgy, mint nagyjából fél tucat másikat is, mint pl. a triacontanolt és a hexacosanolt, melyeket tipikusan a cukornádszirupból vagy a méhviaszból vonnak ki.
A búzacsíra fogyasztható gabonaként, vagy fel lehet használni kenyér-vagy muffinsütésnél, vagy bármikor, amikor újabb tápanyagokhoz kívánunk jutni. A kiegészítőket gyártó cégek búzacsíra port és koncentrátumot is kínálnak.

Hatása a teljesítmény fokozására
Miért használják sportolók a búzacsíra olajat
Igazság szerint nincsen igazi oka annak, hogy miért is használná egy atléta, hacsak nem azért, mert szereti az ízét, és ezért beleszór belőle valamennyit a joghurtjába. Amennyiben azonban nem vagy elvakult fitneszőrült, a búzacsíra, sok tápanyag koncentrált forrásaként, hasznos és egészséges étel lehet számosra. A búzacsíra olaj értékes E-vitamin forrás lehet. Az octacosanol, és (méginkább hatékonyan) a policosanol hasznos természetes anyagok a kardiovuszkuláris rendszer optimalizálására, különösen, ha a vér koleszterin egyensúlya potenciális kockázatnak van kitéve.
Hogyan képes növelni az izomnövekedést és regenerálódást:
• Javítja a véráramlást a testben
Hogyan képes növelni az energiát és a kitartást:
• Potenciálisan gyorsítja a reakcióidőt

Egészségügyi előnyei
A búzacsíra olaj hiánytünetei
Nincsenek ismert hiánytünetei.
Felhasználási lehetőségek
Kutatások alapján a búzacsíra olaj a következő betegségek kezelésekor lehet hasznos:
• Bőrproblémák, mint pl. az ekcéma vagy a pikkelysömör
• Égések
• Bőrfekélyek
• Száraz bőr
• Herpesz
• Kardiovuszkuláris betegségek
• Rossz keringés
• Időszakos sántítás

Részletes ismertetés
További tudnivalók
Egyrészről, a búzacsíra sok tápanyag koncentrált forrása, különösen az E és B-vitamin komplexeké, ásványi anyagoké, mint pl. a vas és a kalcium, továbbá a fehérjéé is. Olaja nagy koncentrációban tartalmazza az E-vitamint, esszenciális zsírsavakat, és hosszú láncú zsíralkoholokat, mint pl. az octacosanol. Így tehát van okunk rá, hogy kiegészítőként használjuk, különösen, ha étrendünk szegény a leveles zöldségekben, dióban, vagy más természetes E-vitamin forrásokban. Az octacosanolt manapság leginkább más természetes állapotban előforduló zsíralkohollal (pl. a policosanollal) keverve szedik.
Növekvő energia?
A búzacsíra olaj és az octacosanol az 1960-as években szerezték hírnevüket, energiát és vitalitást segítő hatásukkal. Néhány atléta, aki szedte ezeket az anyagokat, növekvő állóképességről és izomerőről, legtöbb esetben pedig gyorsuló reakcióidőről számolt be. Ezen hatásoknak limitált számú tudományos bizonyítéka van. Néhány embereken ill. állatokon végzett tanulmány szerint kisebb teljesítménnyel kapcsolatos fejlődés tapasztalható volt. Például, egy nem túl régi, de placebo-kontrollált, embereken végzett kettős vak kísérlet szerint az octacosanol és a policosanol csupán egy enyhe javulást hozott a reakcióidőben, és ezt is a policosanolnak tulajdonították.
Más kutatások azonban negatívak, szegényesen kivitelezettek, vagy dokumentálatlanok voltak, és a Szövetségi Kereskedelmi Felügyelet betiltotta mindazon kijelentéseket, melyek arra utalhatnak, hogy a búzacsíra olajnak bármilyen előnyös hatása lehet a fitnesz, vagy az atlétikus teljesítménnyel kapcsolatosan.
Terápiás felhasználás
A búzacsíra ígéretes lehet a szív egészségének javításában. Az elmúlt pár év során kutatók új generációja sokkal inkább ígéretesen demonstrálta az előnyös kardiovuszkuláris hatásokat az octacosanolra és m éginkább a policosanolra vonatkozóan. Igazság szerint kimutatták, hogy a policosanol csökkenti a máj koleszterin termelését.
Kubai és más kutatók például tucatnyi kutatást végeznek a policosanollal kapcsolatosan, melyek azt sugallják, hogy hasonló hatása van a vér rossz LDL koleszterinjének csökkentésére, mint a statin gyógyszereknek. Kisebb mértékben ugyan, de növeli a jó, HDL koleszterin szintet is, és csökkenti a trombózis veszélyét is, így javítva elő a szív egészségét.
Kubai kutatók egy tanulmánya szerint egy hosszú policosanol terápia javította a taposógépen végzett gyakorlat közbeni elektrokariogram eredményeket szívbeteg embereknél. (A kutatók megjegyezték, hogy az octanosanol szívre gyakorolt hatásait nem állapították meg.) Egy kettős vak kísérletben kimutatták, hogy a policosanol az időszakos sántításban mely a lábak keringési állapotából fakad szenvedő betegek esetében növelte a séta hosszát.
A kutatók azt is vizsgálták, hogy az octanosanol az idegrendszer állapotát is javítja-e, beleértve a Parkinson kórt és a Lou Gehrig kórt (amyotrophic lateral sclerosis). Semmilyen szignifikáns előnyről nem született megállapítás.
Működési mechanizmus
A búzacsíra olaj tartalmaz linolsavat (nagyjából 40 %-a a telítetlen zsírsavtartalomnak) és linolénsavat (5 %), melyek az omega 6-és omega 3 esszenciális zsírsavak prekurzorai. Ezek az esszenciális zsírsavak jó hatással vannak a szívre, többek között javítják a szívműködést. A jótékony hatások betudhatóak az E-vitamin, az octanosanol és az esszenciális zsírsav tartalomnak. Ha lenne esély arra, hogy a búzacsíra erősebbé és gyorsabbá tesz minket, a tudósok már magyarázatot adtak volna rá. Számos mechanizmust felvetetek már arra vonatkozóan, hogy az octacosanol hogyan befolyásolja az állóképességet és az erőt. Például van néhány bizonyíték arra, hogy az octacosanol növelheti az ideg impulzusok transzmissziójának hatékonyságát, vagy hogy javíthatja az oxigénszállítást ill. felvételt.
Egy másik teória szerint növelheti az izmok számára biztosított energiát (az octacosanol a jelek szerint az izomszövetekben, a májban és a béltraktusban koncentrálódik) azzal, hogy elősegíti a zsírsavak izmok közötti mozgását. Japán kutatók megállapították, hogy egyes patkányoknál az octacosanol szignifikánsan csökkentette a szövetekben lerakódó zsír mennyiségét, ezzel sugallva, hogy a zsíranyagcserére is van valamilyen hatása. Az octacosanol zsíranyagcserére, koleszterol termelésére és trombózisra gyakorolt hatása a kardiovuszkuláris előnyökre és a gyenge tonizáló hatásra vezethető vissza.
Következtetés
A búzacsíra, a búzacsíra olaj, az octacosanol és a policosanol egy olyan érdekes folyamatot mintáz, ami a nyers természetes termékektől (mivel a búzacsíra maga az egész búzamagból származik) a finomított és specializált anyagokig ível. A búzacsírán, a búzacsíra olajon és az octacosanolon régen minden bizonnyal teljesítménynövelőként adtak túl. A bizonyítékok legjobb esetben is csak kismértékű teljesítménynövekedést támasztanak alá. A búzacsíra és a búzacsíra olaj ugyanakkor táplálkozásbeli előnyöket is hordozhat magában. A növényi alapú zsíralkoholoknak pedig (különösen policosanollal kombinálva) szívre gyakorolt előnyös hatásaik ígéretesek.

Felhasználási javaslatok

Mennyiség
A búzacsíra olaj folyékony és gélkapszula formában is kapható, általában 500 és 1,000 mg közötti mennyiséget tartalmazva kapszulánként. Az ajánlott napi mennyiség napi 1-2 gramm.
Az octacosanol kapszulás formában kapható, és több hasonló zsíralkoholt is tartalmazhat. Egy dózis általában 2,000 és 20,000 mcg octacosanol között mozog.
A policosanol kiegészítők 500 és 5,000 mcg-ot tartalmaznak zsíralkoholokból. Általános napi mennyisége 5 és 10g között mozog.
Tipp
Lehet, hogy hónapokon keresztül kell a policosanolt szedni mire a koleszterincsökkentő hatás megmutatkozik.
Időzítés
Legtöbben a többi esszenciális zsírsavhoz hasonlóan étkezéssel együtt szedik a búzacsíra olajat. Az ok egyszerű: jobban felszívódnak ily módon.
Tipp
Ne hagyjuk a búzacsírát ill. hasonló termékeket a kocsiban egy forró napon. A búzacsíra ugyanis gazdag búzacsíra olajban és más esszenciális zsírsavban, melyek megavasodnak, ha nem tároljuk megfelelően. A többi növényi olajhoz hasonlóan, hűvös, száraz helyen tartandó, felnyitás után tartsuk hűtőben. Az octacosanolt és a policosanolt ne tegyük ki közvetlen hőhatásnak és fénynek. A lezsírozott búzacsíra jóval stabilabb.
A búzacsíra olaj szinergistái
Nincsen adat szinergizmussal kapcsolatosan.
Biztonsági tudnivalók
Kétségbeejtő a helyzeted, ha be tudsz vinni ebből a kiegészítőből annyit, hogy bajod legyen tőle. A búzacsíra olaj, az octacosanol és a policosanol biztonságosak, és nem mérgezőek az ajánlott mennyiségben. Terhes vagy szoptató anyák mindenesetre konzultáljanak orvosukkal mielőtt a policosanolt használják.
A búzacsíra olaj együtthatása más gyógyszerekkel
Az octacosanol gátolhatja a levopodának, a Parkinson kór gyógyszerének hatását. A policosanol gyengén hígíthatja a vért, tehát akinek vérzési rendellenessége van, vagy vérhígító hatású gyógyszert szed (aszpirin, warfarin) az óvatosan használja.
A búzacsíra olaj mérgező hatása
Nincs ismert mérgező hatása.
Tiltások és korlátozások
Nem dokumentáltak.