Az izomfájdalmak kezelése és megelőzése

Izomfájdalom csillapítás  Izomfájdalom kialakulás  Izomfájdalom kezelés

imagesKezelés

A fájdalmas terület meleg vízzel történő borogatásának hatására javul az izom vérkeringése, és gyorsul az izomrostok regenerációja.

A fájdalmas területet óvjuk az esetleges további sérülésektől.

Az izomláz vagy az izomfájdalom területén ne használjunk szoros ruhadarabokat, ezek ugyanis elszoríthatják az apróbb ereket és csökkentik az izmok vérellátását.

Tudatosan vegyük ki a terhelés alól az érintett izmot vagy izomcsoportot, és pihentessük. Semmiképpen sem szabad rádolgozni az érintett izmokra.

Jó hatású lehet a váltott – hideg-melegvizes – fürdő alkalmazása az érintett területen, mert ez szintén javítja a vérellátástlék.

A kívánt testrészek lazítókrémmel való bedörzsölésével a sportolás utáni fáradtságérzet csökken. A gyulladáscsökkentő és hűsítő hatású mentolt, mentaolajat, és izomgörcsoldó hatású rozmaring-, levendula- és zsályaolajat tartalmazó gyógynövénykészítmények jól alkalmazhatóak erre a célra. Szintén fontos szerepet töltenek be az izomláz kezelésében a hegyi árnika kivonatát tartalmazó készítmények.

Az érintett terület óvatos masszírozása is jótékony hatású a vérellátás javítása szempontjából az izomláz és az izomfájdalmak kezelésére.

Megelőzés

A megelőzés alapvető eleme, hogy minden egyes edzés előtt óvatosan, legalább 5-10 percen keresztül be kell melegíteni az izmokat. A nyújtó, majd azt követő lazítógyakorlatok minden típusát nyugodt tempóban kell végezni. Nyújtáskor, feszítéskor és lazításkor is minden esetben hagyjunk időt az izmoknak arra, hogy elvégezhessék feladatukat.

Sportolás közben az aktivitással töltött időt fokozatosan növeljük, naponta néhány perccel mindaddig, amíg kényelmesen végre tudjuk hajtani az ajánlott mennyiségű aktivitást.

Ha a minimális mennyiség már könnyen megy, fokozatosan emeljük akár az aktivitással töltött időt, akár az aktivitás intenzitását, vagy mindkettőt.

Váltogassuk az aktivitási formákat részben azért, hogy ne unjuk meg, részben hogy minél több hasznunk váljon a mozgásból.

indexMiért fontos, hogy edzettek legyenek az izmaink?

Az edzett izom azonban gyorsan képes alkalmazkodni az igénybevételhez, rendszeres gyakorlással a teljesítménye ugyanis jelentősen nő. A fokozott, de nem túlerőltetett, rendszeres mozgás illetve munka során egyfelől az ugyanazon mozgásban résztvevő izmok működése koordináltabbá válik, másfelől a gyakran működő izom rostjai megvastagodnak, számuk azonban nem szaporodik. A folyamat során a munkát végző izom fokozott energiaszükségletét a fokozott vérellátás biztosítja, aminek eredményeképpen a nyugalmi véráramlásnak akár tízszerese is juthat egy-egy izomba a terhelésnek megfelelően.

Összefoglalásképp tehát elmondható, hogy az izmok ereje, fejlettsége, teherbíró képessége a rendszeres használat függvénye. A rendszeres mozgás, sportolás, kocogás, úszás, tornázás hatására az izmok ugyanis megvastagodnak, megerősödnek, míg mozgásszegény életmód, illetve hosszabb fekvés esetén az izmok gyengülnek, elvékonyodnak, terhelhetőségük csökken, és egy esetleges nagyobb megerőltetés hatására könnyebben létrejöhet izomsérülés, tartós izomfájdalom vagy izomláz.csiga

Mielőtt azonban bármilyen sporttevékenységnek nekikezdünk fontos azt hangsúlyozni, hogy a testmozgás mennyiségét és intenzitását mindig mindenkinek a saját képességeihez kell igazítani: ha valamilyen betegség vagy rossz erőnléti állapot miatt valaki az ajánlásban szereplő minimális mennyiségű testmozgást sem képes elvégezni, akkor is meg kell próbálnia rendszeresen mozogni, és elkerülni az ülő életmódot.

 

A cikk részben a WebMd egészségügyi hírportál Muscle strain című anyagának felhasználásával készült.