Candida-diéta 2 + Mintaétrend!

Candida       Candida diéta 1       Candida diéta 2       Candida diéta 3

Életük során a nők háromnegyedénél legalább egyszer előfordul a kandidiázis. A kezelés három pillérének egyike egy speciális diéta, amelyről Henter Izabella dietetikussal beszélgettünk.

Nagyon fontos, hogy a Candida elleni diétának soha nem a gyógyszeres kezelés helyett, hanem amellett, azt kiegészítve lehet helye. Csak laboratóriumi vizsgálat eredménye alapján felállított orvosi diagnózis után szabad elkezdeni, és érdemes orvos vagy dietetikus segítségét kérni. Jó tudni, hogy a diéta hatékonyságáról ma még nem áll rendelkezésünkre elegendő orvosi bizonyíték, ám a tapasztalatok mégis azt mutatják, hogy a megfelelő táplálkozás sok esetben segít a panaszok enyhítésében.

A diéta alapja

A speciális táplálkozási rend az élesztőgombák sajátos tulajdonságain alapul. Oxigén hiányában, cukor jelenlétében erjeszteni kezdenek. Az élesztőgombák gyakran együtt fordulnak elő a tejsavbaktériumokkal a borokban, a sajtokban és a kefirekben.Ha a gombától megvonjuk kedvenc táplálékát, a cukrot, akkor nehezen szaporodik tovább. Persze ehhez időre van szükség. A diétát nőknek általában 3-6, míg férfiaknak 1-2 hónapig érdemes folytatni. Ez elsőre hosszú időnek tűnhet, ráadásul az első 2-3 hétben fokozott szigorra van szükség.

A diéta 3 csapásiránya

1.         Csökkenteni kell a Candida számára kedvező életfeltételeket nyújtó szénhidrát-fajták felvételét.

2.         Javasolt kerülni az élelmiszerekben előforduló sarjadzó- és penészgombákat.

3.         Amennyiben fennáll, figyelembe kell venni a társbetegségeket és azok diétáját, például, ha adott valamilyen táplálékallergia, akkor kerülni kell az adott tápanyagot.

news_6315_candida_dietaMit szabad?

Végig tiltott: az élesztővel és sütőporral, fehér lisztből készült péksütemények csoportja; a tejföl, a gombás érleléssel készült sajtfélék, a kefir; a barbecue, a ketchup, a majonéz, a mustár, a kész salátaöntetek, a szószok; az aszalt és kandírozott gyümölcsök, a szilva, a szőlő, a datolya, a füge, a banán, a dinnye; a sör, a bor, a pezsgő, a gyümölcslevek, az üdítőitalok, a szörpök; a gomba, a szójatermékek; a tartósítószert, színezéket és egyéb adalékanyagokat tartalmazó termékek; a rágógumi, a cukor, a méz, a szirupok.

Az első 2-3 héten pluszban tiltott: mindenféle sajt és tej; a kukorica, a borsó, a bab; a legtöbb gyümölcs.

Végig szabadon fogyasztható: a rozskenyér, a Graham-kenyér; a natúr joghurt, a juhtúró, a kecsketej; a legtöbb zöldség; az ananász; a tea, a kávé, a víz; a sovány baromfi, a hal, a tojás, a teljes kiőrlésű gabonafélék és tészták, a hidegen sajtolt növényi olajok, az édesítőszerek és napi 2 liter cukormentes folyadék.

Kifejezetten jót tesz: a grépfrút (grépfrútmag-olaj formájában is); bizonyos fűszerek: a rozmaring, a sáfrány, a kurkuma, a gyömbér, a római kömény, a bazsalikom. Oda kell figyelni a grépfrút, illetve a belőle származó készítmények és a rendszeresen fogyasztott gyógyszerek esetleges kölcsönhatására!

A diéta szigora

A diéta – különösen az első hetekben – szigorúnak tűnhet, de hozzá lehet szokni. Ha jobban megvizsgáljuk a tiltott és a megengedett élelmiszerek listáját, rájövünk, hogy tulajdonképpen egy mértékletes és egészséges táplálkozásra biztató diétáról van szó. Betartása kreativitásra ösztönöz: új élelmiszereket, új recepteket kell kipróbálnunk. Sőt, talán annyira hozzászokunk, hogy a betegség legyőzése után is megtartjuk új étkezési szokásainkat.

Mivel a Candida-ellenes diéta jóval kevesebb szénhidrátbevitelt engedélyez a megszokottnál, a kúra szinte mindenkinél fogyást is eredményez. Természetesen akad, aki ennek örül – ám legyünk óvatosak! Ha túlzásba visszük a diétát, tápanyaghiányos állapot alakulhat ki, bekövetkezhet a szervezet legyengülése, valamint egyéb betegségek is kialakulhatnak! Ezért nagyon fontos, hogy szakembertől kérjünk tanácsot, aki segít az egyénre szabott diéta meghatározásában és végig is követi a változásokat.

Mintaétrend

Hétfő

Reggeli: rántotta salátával, tea, rozslisztből készült stangli

Ebéd: zöldségleves, teljes kiőrlésű lisztből készült palacsinta túróval

Vacsora: juhtúrós pulykasteak zöldséges barna rizzsel

Kedd

Reggeli: rozskenyér vajjal, sonkával, zöldpaprikával, tea

Ebéd: brokkolileves, teljes kiőrlésű tészta zöldségraguval

Vacsora: héjában főtt krumpli vajjal és párolt tengeri halfilé salátával

Szerda

Reggeli: pirítós Graham-kenyérből, tökmagolaj, sonka, tea

Ebéd: spenótfőzelék (liszt helyett főtt krumplival sűrítve), tükörtojás

Vacsora: zöldségleves, hajdinakása csibecsíkokkal

Csütörtök

Reggeli: élőflórás joghurt, olíva, reszelt uborka, túró, fokhagyma, Graham-kenyér

Ebéd: roston sült lazac barna rizzsel, zöldsalátával

Vacsora: tojásos lecsó, élesztő nélküli tönkölykenyér, ásványvíz

Péntek

Reggeli: fahéjas zabkása, lenmaggal, almával, olívaolajjal

Ebéd: grillezett csirkemell barna rizzsel, paradicsomsalátával

Vacsora: ananászos-sonkás szendvics Graham-kenyérből

Szombat

Reggeli: natúr müzli, kecsketej

Ebéd: párolt hal salátával, kölessel

Vacsora: pirítós barna kenyérből, vaj, paradicsom, főtt tojás

Vasárnap

Reggeli: főtt tojás rozskenyérrel, zöldség, tea citromkarikával

Ebéd: párolt csirkemell héjában főtt krumplival, céklával

Vacsora: paradicsomleves, húsos palacsinta zöldségágyon

Szerző: Dudics Emese