Mi az a gyógyolaj TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ
Gyógyító olajokról általában
Gyógyító olajok és azok hatásai röviden
BOGÁNCSOLAJ
75-80%-ban, tehát igen magas arányban tartalmaz többszörösen telítetlen linolsavakat. Linolsavtartalmát tekintve túlszárnyal minden más olajat.
BORÁGÓOLAJ
A gamma-linolensavak legmagasabb koncentrációban a borágóolajban találhatóak. Különösen jó hatást értek el vele nőknél a változókorral járó hormonális eredetű depresszió, valamint a premenstruációs szindróma kezelésénél.
BÚZACSÍRA-OLAJ
Magas E-vitamin-tartalma miatt diétaolajnak tekintik. 100 gramm búzacsíra-olaj mintegy150 milligramm alfa-tocoferolt (E-vitamin) tartalmaz. Az E-vitamin javítja a véráramlást, a szervek, izmok, szövetek anyagcseréjét, nagyobb teljesítőképességet és vitalitást kölcsönöz. A szívet és a vérkeringést megvédi a túlterhelés okozta károsodásoktól. Az E-vitamin féken tartja az idő előtti öregedési folyamatokat is. Bőrünk is profitál belőle: karbantartja a kötőszöveteket, a bőr sima és rugalmas lesz tőle, valamint serkenti a sejtek megújulását.
FEKETEKÖMÉNY-OLAJ
Az ókori hagyomány szerint általános gyengeség, gyulladások, bőrproblémák, női panaszok, megfázás és fejfájás ellen használták. A feketekömény-olaj különös bőrápoló hatását már Nofretete, egyiptomi királynő is ismerte.Állítólag ez az olaj volt a királynő szépségének és vitalitásának egyik titka. A feketeköményt vízhajtó szerként és puffadásgátlóként alkalmazzák. A benne lévő damascenin görcsoldó és rövid távú vérnyomás-csökkentő hatást fejt ki. A növényt tejkiválasztást serkentő szerként és féregtelítőként is használják.
JOJOBAOLAJ
Már az indiánok is ismerték a jojobaolajat, amelyet a jojobacserje diószerű terméséből nyertek. Gyógyszerként használták sebek fertőtlenítésére, bőr- és hajápolásra, valamint a bőr napfény elleni védelmére. Ez a nemes olaj számít a leghatékonyabb és legelviselhetőbb természetes kozmetikumnak. Illóolajok hordozójaként is ideális.
KENDEROLAJ
A kenderolaj analízise 12% egyszeresen telítetlen, 50% kétszeresen telítetlen, 18% háromszorosan telítetlen és 3% gamma-linolen zsírsavtartalmat mutat.
A kenderolajat neurodermitis és más krónikus bőrbetegségek kezelésére is használják. A diószerű ízű olajból napi két-három kávéskanálnyi lenyelése, valamint az érintett bőrfelület bekenése gyermekek egész soránál eltüntette vagy csökkentette a viszkető foltokat.
KUKORICACSÍRA-OLAJ
A csíra mintegy 35%-ban tartalmaz olajat, amelynek 30%-a egyszeresen, 56%-a pedig többszörösen telítetlen zsírsav. A kukoricacsíra-olaj foszfátban (lecitin), E-vitaminban és más táplálkozásfiziológiailag fontos hatású anyagban is nagyon gazdag.
LENOLAJ
A lenmagból hidegen kisajtolt olaj biológiailag nagyon értékes. 4,5-23%-ban tartalmaz cisz-linolsavat és 25,8-58%-ban linolensavat. A linolsav (lenolajsav) jelentősége a sejtlégzés és energiatermelés szempontjából felbecsülhetetlen.
LIGETSZÉPEOLAJ
A borágóhoz hasonlóan a ligetszépe olajának fogyasztása különösen a premenstruációs szindróma kezelésében, az anyagcsere szabályozásában és a véredények kitágításában bizonyult hatékonynak. De jó eredménnyel alkalmazzák magas vérnyomás esetén, a koleszterinszint csökkentésére, az immunrendszer erősítésére, májkárosodásnál, elvonási tüneteknél, valamint ideges és hiperaktív gyermekeknél. A hatás fokozására gyakran keverik borágóolajjal és E-vitaminnal.
MANDULAOLAJ
A mandulaolaj a legelőkelőbb növényi olajok egyike. Kneipp tiszteletes az édes olaj fogyasztását (napi három-négy kávéskanálnyit) légúti lerakódások, tüdőgyulladás, hasfájás esetére javasolta, gyermekeknél pedig hashajtóként is ajánlotta. Igen kiváló hatású a száraz és érzékeny bőrre, ezért a bőrápoló kozmetikumok fontos alkotóeleme.
MOGYORÓOLAJ
Az olaj intenzív mogyoróaromája minden salátához és teljes értékű élelmiszerhez is jól illik. Ugyanakkor kiváló bőrtápláló olaj is, amely számos különféle bőrápoló termék összetételében megtalálható. A mogyoró 60%-ban tartalmaz zsíros olajat, 18%-ban fehérjét, valamint sok enzimet és nyomelemet (főként mangánt és ként). Nagyon magas az E-vitamin-tartalma is.
NAPRAFORGÓOLAJ
A válogatott, érett, és természetesen hidegen sajtolt napraforgómagvak átlagon felüli menynyiségben (65-70%) tartalmaznak többszörösen telítetlen zsírsavakat. Ehhez jön még a sejtanyagcserében oly fontos szerepet betöltő lecitin, valamint tocoferol (E-vitamin), A-vitamin, fehérje, globulin, palmitin, stearin, arachnin, lignocerin és arginin. Nem meglepő, hogy jó eredményt lehet elérni vele a daganatvédelem és a szív- és érbetegségek kezelésben.
OLíVAOLAJ
Könnyen emészthető és sok helyen gyógyszerként alkalmazzák. A vitaminok és fermentek mellett tartalmaz lipoidokat, lecitint, fehérjét, klorofillt, jódot és aromaanyagokat is. Az olívaolaj melegít és gyógyít. A reumatikus panaszoknál segíthet az olívaolajjal való bekenés. Az isiászideg- és az ínhüvelygyulladás esetén is segít az olajos masszázs.
RICINUSOLAJ
A magvakból nyert, nehezen száradó, zsíros olaj gliceridek formájában tartalmazza a következő zsírsavakat: ricinolsav, olajsav, linolsav, palmitinsav és sztearinsav. Összetétele miatt gyógyszerként is alkalmazzák, segíti az emésztést is.
SZEZÁMOLAJ
A mangán, nikkel és vas mellett a szezámmag olaja természetes antioxidánsokat (sesamol és sesamolin) is tartalmaz, ezért különösen sokáig eltartható. Magas lecitintartalma állítólag jótékony hatást fejt ki a gondolkodóképességre. A szezámolajat gyógyszerészetileg más olajokhoz hasonlóan a többszörösen telítetlen zsírsavakkal együtt alkalmazzák.
SZÓJAOLAJ
A szójaolaj gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban, köztük linolensavban is. Különlegessége még a magas lecitintartalom, amely mintegy 1,5-3,5%-ot tesz ki. Ezenkívül nagy mennyiségben E-vitamint, a szójafehérje pedig sok fito-ösztrogént tartalmaz. Miután a bélbaktériumok átalakítják, ez az anyag fontos szerepet játszik a hormonális eredetű rákos megbetegedések kialakulásának megelőzésében.
SZŐLŐMAGOLAJ
Napérlelte szőlőszemek magvából készül, és linolensav-tartalmával tűnik ki. Az E-vitaminban különösen gazdag olajok közé tartozik.A szőlőmagvak gazdagok procyanidinokban. Ezek a flavonoidokhoz tartoznak, amelyek az anthocyanokkal (aromaanyagok) állnak rokonságban. A procyanidin a C- és B-vitamin, valamint a béta-karotin mellett ma a legismertebb gyökfogó, tehát antioxidáns.
TÖKMAGOLAJ
Kb. 46% zsírt tartalmaz, amelynek 57%-át többszörösen telítetlen zsírsavak teszik ki. A színe sötétbarnás vagy zöldes, íze kifejezetten aromás. A népi gyógyászatban húgyhólyag- és prosztatapanaszok esetén alkalmazzák. Férfiak, akik szeretnének megelőzni időskori bajokat, kezdjék el időben a tökmagolaj fogyasztását! Hasonló módon a hölgyek is sokat tehetnek a húgyhólyagjuk érdekében, megelőzve sok kellemetlenséget.