Szőlőmag

szolomagA szervezetben lezajló folyamatok eredménye mindig valamilyen károsodás, melyért az oxidáció során keletkező szabad gyökök felelősek.
Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek szabályozzák az oxidációt, hogy ott és akkor játszódjon le, ahol és amikor az a szervezet számára előnyös, ezáltal megelőzik a szabad gyökök kialakulását. Amikor az oxidálószerek és az antioxidánsok kapacitása nincs a szervezeten belül egyensúlyban, a sejtek és szövetek antioxidáns mennyisége csökken, az emberi szervezet öregedésnek indul.
A szőlő héjában és magjában a kutatók olyan vegyületeket (OPC) találtak, amelyek erőteljes antioxidánsként működnek. Különösen a szőlő magjában találtak koncentráltan az egészségre jó hatást gyakorló vegyületeket. A szőlőmag az OPC leggazdagabb forrása a Föld összes növénye közül. Az OPC ez idáig a leghatásosabb szabadgyök-söprögető, ami megszünteti a szabad gyökök által okozott láncreakciókat és megakadályozza az emberi sejtek és szövetek károsodását.
A szőlőmag kivonat képes áthaladni a véragy gáton és segít megvédeni az agyat és az idegrendszert a károsodástól. Mivel hatásosan semlegesíti a szabad gyököket, erősíti az érfalakat és megelőzi az érelmeszesedést. Hasonlóképpen megelőzi a szívbetegséget és a többi olyan bajt, ami a véráramlás javításával gyógyítható. A szőlőmag kivonat segíteni tud azoknak is, akiknek valamilyen allergiájuk, izületi gyulladásuk, visszértágulatuk, aranyerük van. Ezeken túlmenően szerepe van a bőr rugalmasságának és nedvességtartalmának megőrzésében, valamint késlelteti a ráncok kialakulását.
A szőlőmag kivonata a szépség megőrzésében nem csak a gyomron keresztül segíthet. Speciális bőrszépítő kezelések, masszázsok főszereplőjeként a bőrön keresztül felszívódva ajándékozhat meg mindenkit csodaszép, üde, feszes, és nem utolsó sorban jó illatú bőrrel.
Egészében véve hozzájárul az emberi élettartam meghosszabbításához. Különösen ajánlott azok számára, akik sokat ülnek a számítógép képernyője előtt.
szolomag_rajzHatására csökken a szemgyulladás, nő a szem alkalmazkodó, és látóképessége valamint a kontrasztérzékenység.

Szent-Györgyi Albert szerint
Először a világhírű Nobel-díjas tudós, Dr. Szent-Györgyi Albert írta le még 1936-ban a szőlőmag emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatásait, tulajdonságait. Ő jelentette ki azt is, hogy ez az anyag tartalmazza az egyik legtöbb természetes antioxidánst.
– Mivel a szőlő magja az egyik olyan természetes anyag, amely a legtöbb antioxidánst tartalmazza, az egészség megőrzésében jelentős szerepe van

Vizsgálati eredmények
A Kentucky Egyetem kutatói szerint egy szőlőmagból nyert kivonat hatására laboratóriumi körülmények között a leukémiás sejtek önmagukat pusztítják el. A kutatási tapasztalatok azt mutatják, hogy a kivonat alkalmazását követő 24 órán belül a daganatsejtek 76 százaléka elpusztult. A kutatók, akik tavaly év elején számolnak be felfedezéseikről az Amerikai Rákkutató Társaság kiadványában, a Clinical Cancer Research-ben, elkülönítették azokat a jelzősejteket, is amelyek a szőlőmag kivonat használatával kiváltott sejtelhalás útvonalához köthetők. Jóllehet a szőlőmag kivonat számos laboratóriumi sejttenyészetben, többek között bőr, mell, vastagbél, tüdő, gyomor, és prosztata rák esetében is aktivitást mutatott, a pontos hatásmechanizmust nem tárták fel.
A készítmény fogyasztása esetén a jótékony hatás viszont heteken belül jelentkezik. Az anyag olyan finomságú, hogy szervezetben a bélcsatornán keresztül közvetlenül felszívódik és hasznosul. A szőlő magjában legalább kétezer-ötszáz – háromezer olyan vegyület található, amelynek jó részét nem is ismerjük. Viszont az emberi szervezet csak azokat az anyagokat hasznosítja, amelyre szüksége van. Kiváló hatása van a vérkeringésre, erősíti az immunrendszert. Amolyan katalizátor szerepet tölthet be a testünkben. Mégis egyelőre csak jóformán szájhagyomány útján népszérűsödik a termék.