Hegek eltüntetése

DSC_1006Miért olyan népszerű a csipkebogyó?

Gyepűrózsa, csitkenye, tüskefánk, hecsedli – népszerű nevén a csipkebogyó – mely a vadrózsa (Rosa canina) és a japán rózsa (Rosa rugosa) gyógyhatású áltermése. Narancs vagy korall piros gyümölcse utak mentén, erdő szélén, de számos elhagyatott kertben is megtalálható.

Alakja függ a fajtától, lehet hosszú, keskeny alakú, gömbölyű vagy lapított egyaránt. A csipkebogyó jótékony hatását már a középkorban is ismerte az orvostudomány, akkoriban főként a fertőzések megelőzésére használták.  Ma már tudjuk, hogy rengeteg A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin található benne, de legfontosabb hatóanyaga a természetes C-vitamin. A C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszövetet, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Megelőzésként segíti a csontok erősödését, szilárdságát és a csontképződést.

DSC_1013Magjából csipkebogyó olajat is készítenek, amely csökkenti a sebek hegesedés utáni nyomait, használják még nap perzselte bőrre, a nátha miatt érzékennyé vált orrkörnyék kezelésére, vagy az apró ráncok eltüntetésére. Csökkenti a hajszálerek sérülékenységét, így késlelteti a bőr öregedését. A csipkebogyó az első őszi fagyok idején érik be, akkor érdemes leszedni, amikor a termést az első őszi fagyok megcsípték. A termés színe változó, a narancssárga színű még nem egészen érett, míg a sötét mélyvörös már puha húsú túlérett. A túlérett bogyó édes, de C-vitamin- tartalmának nagy része ekkorra elvész.  A tápértéke akkor a legmagasabb, ha leszedése után azonnal felhasználjuk. A friss bogyóhúsból igen magas C-vitamin tartalmú lekvár – hecsedli – készülhet, mely értékes cukrot, pektint, szerves savakat és ásványi sókat is tartalmaz.

DSC_1011A csipkebogyót (Cynosbati pseudofructus (cum seminibus)) gyógytea, gyümölcsital, szörp, vagy lekvár, mártás, leves készítésére használjuk. Alkalmas lehet még saláták, gyümölcssaláták ízesítésére, bor vagy bólé készítésére is. Hideg eljárással készített italok nagyon sok C-vitamint tartalmaznak, ezért a napi fogyasztásával a szervezet ellenálló képességét növelik.  Tea készítéséhez a kocsánynál vágjuk le a termést, vágjuk félbe, majd távolítsuk el a magokat és a szőrös magbelet. A bogyót nem szabad forró vízben áztatni, mert a C-vitamin már 50°C fok körül megsemmisül.  Ez a forrázat jó hatással van a kőoldásra, az epekő és vesekő megelőzésére.

Forrás: http://www.szepzold.hu/egeszseg/egeszseges_etkezes/miert_olyan_nepszeru_a_csipkebogyo

Szerző: Mártha Izabella, 2013. október 10.

Szőlőmag olajszolomag

 Szervezetünkben lejátszódó oxidációs folyamatok során aktív gyökök, ún. szabad gyökök képződnek, melyek károsak az élő szövetekre. Rendkívül gazdag linolénsavban és olyan bioaktív antioxidáns összetevőkben melyek hússzor-ötvenszer  hatékonyabbak, mint az A- vagy az E vitamin! A szőlőmag olaja táplálja a bőrt és szabályozza fagyú termelését.

Magas antioxidáns tartalma révén kiváló öregedés gátló hatással van a bőrre. Bőrsimító, feszesítő hatású. Képes a bőr szöveteit regenerálni. A bőrbe könnyen felszívódó anyag. Ideális arc és testápoló olaj. Mind a zsíros bőrre, mind az igénybe vett bőrre, mindaz érett bőrre kiváló. Gyakran szoláriumba járók részére is kiváló ápoló hatású.

A szőlőmag olaj külsőleg történő használata

A szőlőmag-olaj belsőleg történő fogyasztása rendkívül jótékony hatásokkal bír a szervezetre, azonban a bőrápolás szempontjából a külsőleg történő alkalmazás szempontjából is aranyat érő természetes hatóanyag. A hidegen sajtolt szőlőmag-olajban az összes hatóanyag megmarad, ami az előkelő natúr-kozmetikumok közé emeli a szőlőmag olajat. 

Kozmetikai használata – felüdülés a bőrnek

Külső alkalmazása javasolt egy-két alkalommal hetente. Az olajat dekoltázsra, arcbőrre felvisszük vékonyan, majd 20 percig a bőrön hagyjuk, ennyi idő elegendő is ahhoz, hogy felszívódjon. A szőlőmag-olajos masszázzsal rendkívüli eredmények érhetők el. A hajtöveken alkalmazva regenerálja a hajhagymákat.

Forrás: http://problemasbor.postr.hu

vitaminC_PQC-vitamin

Ez a vitamin valószínűleg a legismertebb, és talán a legfontosabb vitamin. Már általános iskolás tanulmányaink óta tudjuk, hogy pl. a citromban mennyi c-vitamin van. De ott van a narancsban, a csipkebogyóban, az eperben, a brokkoliban, és végül de nem utolsó sorban a paprikában.

Dr. Szent-Györgyi Albert professzor, aki Nobel díjat kapott a C-vitamin felfedezéséért 1937-ben, a paprikából tudta legnagyobb mennyiségben kivonni. A fáma szerint utálta a paprikát, és amikor egyik este a felesége a vacsora mellé egy darab paprikát is odatett, rutinos, és higgadt férjként, veszekedés, vitatkozás helyett egy óvatlan pillanatban a köpenye zsebébe dugta, elfogyasztotta a vacsoráját, majd lement a laboratóriumába, és mivel sok más zöldség és gyümölcs után, amiket addig sikertelenül kipróbált, veszíteni valója nem lévén elővette a vacsoráról kimenekített paprikát, és munkához látott. Állítólag aznap éjjel a kezében volt a megoldás. A sok citrusféle után megtalálta a C-vitamin aranybányáját.

c-paprikakA különböző kísérletek során ismertté vált, hogy az emberi sejteknek feltétlenül szükségük van erre az anyagra, de csak növények és állatok tudják előállítani. A tudósok egy genetikai mutációt gyanítanak ezen hiányosság hátterében. Egyébként az emberen kívül, még egy faj van amelynek a szervezete nem képes a C-vitamin előállítására, ez pedig a tengerimalac. A C-vitamin az immunrendszer munkáját támogató antioxidáns védelemi rendszer első bástyája a szervezetben: sejtvédő hatása adja használatának a fontosságát, nem csak támogatja, hanem fokozza is az immunrendszer működését.  

Vízben oldódó vitamin, amelyet nem lehet túladagolni, mivel a felesleget a kiürítjük a vizelettel: ezért is kell rendszeresen bevinni a szervezetbe. Antioxidánsként elsősorban vizes közegben hatástalanítja a szabad gyököket, így gyakorlatilag ez a vitamin látja el a vér védőőrizetét. Például az immunrendszer működésében fontos szerepet játszó fehérvérsejtek az egészséges emberben C-vitamin-molekulákkal állig “felfegyverkezve” harcolnak a kórokozók ellen, de ugyanígy a bőrt felépítő sejteket is ez a vitamin védi meg az öregedéstől, az UV-sugárzástól és egyéb káros környezeti hatásoktól. Kiválóan működik együtt más vitaminokkal: a zsírban oldódó E-vitaminnal erősítik egymás hatását, és míg az A-vitamin a bőr mély rétegeibe hatolva akadályozza meg a ráncok kialakulását, addig a C-vitamin a bőrfelszínen fejti ki öregedés elleni hatását.

DSC_1010A C-vitamin az első adu, amely a bőrt simává és feszessé teszi, nélküle a szervezetünk nem állít elő kollagént, amely a bőr kötőszövetének alapanyaga és az egyik legrégebben ismert nedvességmegtartó anyag, ami a bőrt és a kötőszövetet mint láthatatlan ragasztóanyag összetartja. Hiányában a bőr rugalmassága, tartása csökken, végül szép lassan megereszkedik.

A szabdgyökökkel szembeni agresszivitása révén csökkenti a bőr napozás utáni kipirulását, és a károsító UV-A és az UV-B sugarak ellen is hatásos. Jelentősen csökkenti a “photoaging”, “fényöregedés” folyamatát, kisimítja a ráncokat. Mindezek mellett a sejtvédő és sejtregeneráló képessége révén ellenállóvá is teszi a bőrt a kisebb sérülésekkel szemben: kisebb sérülések esetében, vagy tartós bőrhibák, hegek eltűntetésében is segíthet, hiszen meggyorsítja a bőr eredeti szerkezetének helyreállítását, gyógyulását. Kísérletek szerint a pattanások után visszamaradó hegek kezelésében is nagy segítség: egy magas C-vitamin-tartalmú krém használatával rövid idő alatt akár évekkel később is látványos eredményeket érhetünk az ilyen hegek elhalványításában. c1A C-vitaminos készítményeknek üdítő, tisztító, a bőrt frissítő és fehérítő a hatásuk. A C-vitamin ugyanis szerepet játszik a bőr pigmentációjának szabályozásában is. Gondoljunk csak arra, hogy a háztartásban gyakran használunk citromlét, ha valamitől (krumpli, cékla, stb) elszíneződik a kezünk. Hasonló hatása van arcbőrünkre is: kivilágosítja a májfoltokat, szeplőket is! Mivel erősíti a vérerek falait is, belülről segít a visszér elleni küzdelemben is, de az arcon kirajzoló erecskék (Rozácea) falait is erősíthetjük vele, így csökkenthető a bőrön átütő erek rajzolata is. Dohányosok számára kiemelten fontos ennek a vitaminnak a rendszeres használata, mert a dohányzás megnehezíti a bevitt C-vitamin felszívódását a szervezetben.